Reklama w internecie
słoń morski

Zwierzęta morskie

Słonie morskie

Na naszej planecie można spotkać dwa gatunki słoni morskich: południowy i północny. Obydwa żyją w okolicy biegunów ziemskich.

Najwięcej słoni morskich jest w Oceanie Południowym tuż przy Antarktydzie. Dorosły samiec waży około 4 ton i ma charakterystyczną trąbę. Samiczka zaś jest od niego dużo mniejsza. (www.topp.org)

Samica słonia morskiego
Samica słonia morskiego

Najlepszą ochroną słonia morskiego przed mrozem jest jego tłuszcz.

Słoń morski - samiec
Słoń morski – samiec

Dzieci słoni morskich. Ciąża słonicy morskiej trwa około 11,5 miesiąca. Samica, podobnie jak człowiek, rodzi jedno młode, ważące około 35 kg. Dziecko jest karmione mlekiem swojej mamy. Mleko to jest bardzo tłuste (około 70% tłuszczu).

Po kilku tygodniach karmienia młode słonie są opuszczane przez matki i muszą rozpocząć samodzielne życie, a co za tym idzie polowanie. Prócz drapieżników czyha na nie inne niebezpieczeństwo, takie jak przypadkowe przygniecenie przez kilkutonowe samce. (www.parks.ca.gov)

Ziewające słoniątko
Ziewające słoniątko

Walki słoni. Samce walczą między sobą o dominację w stadzie i możliwości zagarnięcia wszystkich samic dla siebie. Podczas tych walk odnoszą ciężkie rany. Zdarza się, że w wyniku pojedynku tracą swoją trąbę.

Walka słoni morskich
Walka słoni morskich

Odżywianie. Słonie morskie szukają swojego pożywienia w morzu. Są dobrymi pływakami oraz nurkami i to dzięki tym umiejętnościom łapią ryby, kalmary, pingwiny, delfiny, ośmiornice czy rekiny.

Czy wiesz że?

Słonie morskie to doskonali nurkowie, potrafią zanurzyć się na głębokość do 2000 metrów. Czas zanurzenia dochodzi do jednej godziny. (www.news.bbc.co.uk)